voeding

Chinchilla's zijn echte lekkerbekken. Ze zijn echter gevoelige eters en bij een chinchilla in gevangenschap moet je er niet van uitgaan dat hij vanzelf wel zal opletten wat hij eet om niet ziek te worden..

 

Belangrijk

  • zorgen dat je chins niet van eender wat kunnen eten als ze rondlopen of in de kooi zitten
  • niet overdrijven met snoepjesgeven
  • zorgen voor een goede basisvoeding
  • niet bruusk veranderen van voeding
  • hooi en water altijd vers aanwezig in de kooi

Een goede chinchilla basisvoeding

Chinchilla's hebben een vezelrijk, vetarm dieet nodig. De basisvoeding bestaat uit chinchilla pellets, hooi en water.

Chinchilla pellets

Vaak raden dierenwinkels een zogenaamde chinchilla mix aan die pellets bevat vermengd met snoepgoed. Gewone chinchilla pelletsechter zijn in het algemeen te verkiezen, omdat hier de benodigde voedingsstoffen inzitten, en de chinchilla ook niet voornamelijk de "lekkere" stukjes zal gaan eten. Ook geef je de snoepjes liever zelf, met mate.

Overschakelen

Het overschakelen van voeding doe je best geleidelijk over een periode van een week of twee.

Hooi

Naast het zorgen voor voedingsevenwicht en de darmflora, heeft het kauwen op hooi ook de nodige slijtage van de kiezen als functie.

Wat voor hooi

Er worden verschillende soorten hooi aangeboden in de winkels: Gewoon hooi, alpenweidehooi of hooi met toegevoegde kruiden. De kwaliteiten kunnen echter nogal verschillen. Als het hooi eruitziet als slappe sliertjes of grotendeels geel-bruin is, kies dan beter een ander pak.

Chinchilla’s hebben hun hooi liefst goed droog, met lange stengels, een beetje stevig-krokant en wat groenig.

Hooi in de kooi

Het hooi ligt liever niet gewoon los op de bodem, omdat de kans bestaat dat het dan vuil en nat wordt, en mogelijk nog opgegeten.

Schimmels die zich in het natte hooi gevormd hebben, kunnen een chin gevaarlijk ziek maken, ook als het hooi weer opgedroogd is. Als het hooi dat je gekocht hebt dus een verdachte, muffe geur heeft, geef het dan niet.

Je kan het hooi bijvoorbeeld ophangen in een metalen hooibal of in een WC-rolletje waarin je wat gaten hebt geknipt.
Hooi dat op de bodem is gevallen, haalt men dagelijks uit voorzorg weg.

 

Doe-het-zelf Hooiruifje:
Een WC rolletje, enkele gaten erin, en een stukje ijzerdraad dat rond een bos prei uit de winkel zat om het geheel aan de tralies te bevestigen...

Bewaren van hooi

Hooi uit de winkel zit meestal opeen geperst in een plastic zak. Als je het hooi losser elkaar getrokken in bijvoorbeeld een luchtige kartonnen doos bewaart op een droge plek, dan blijft het beter en smakelijker.

Over hooi en stro

Hooi en stro zijn twee verschillende dingen. Stro kan je af en toe geven om de chinchilla zich mee te laten vermaken, maar hooi bevat de nodig vezels en andere basisstoffen, dus het moet altijd beschikbaar zijn.
Net zoals bij hooi moet het stro volledig schimmelvrij zijn. Het mag dus niet vochtig geweest zijn of een vreemde geur hebben.

Zuiver en fris drinkwater

 

Regelmatig verversen van het water en schoonspoelen van de fles is belangrijk; eenmaal per week de waterfles grondiger schoonmaken. Algen en bacterieën in het drinkwater kunnen een chinchilla anders flink ziekmaken.

Het wordt afgeraden een bakje met water te gebruiken, omdat dit water makkelijk vervuild wordt of voor nattigheid in de kooi kan zorgen.