speelgoed / playtime

Nood aan playtime

Voor je chins is dit één van de topmomenten van de dag. Chinchillas houden erg veel van rennen, klauteren, springen en verkennen.

De diertjes hebben de beweging (en afleiding) nodig, en het helpt bovendien gezondheidsproblemen zoals verstopping voorkomen.

Voor jou is het de ideale gelegenheid om tijd door te brengen met je chins en je relatie met hen te verbeteren.

Chinchilla's zijn erg gesteld op routine. Na een poosje zal je merken dat ze tegen het tijdstip dat ze normaal uit de kooi mogen, al vol ongeduld naar het deurtje komen om eruit te mogen.

Het is genieten wanneer je merkt dat je beetje bij beetje het vertrouwen van je chins wint. Zij zullen namelijk spontaan over je heen lopen en sommige chins houden ervan zich te nestelen op je schoot en mee TV te kijken!
Met name de manier waarop zij tegen een muur opspringen om midden in een loopsessie van richting te veranderen is erg leuk om te zien.

Wanneer beginnen met playtime?

Een nieuwe chinchilla

Wat je zeker niet moet doen wanneer je net een chinchilla in huis hebt gehaald, is hem meteen uit de kooi halen en op de grond zetten.
De eerste dagen bij jou in de kooi laat je hem best wat wennen aan zijn nieuwe omgeving, de nieuwe geluiden op de achtergrond en vooral aan jou en je handen.

Noot over tam maken

Geduld is een goeie zaak bij het tam maken van je chinchilla.
Het tam worden / winnen van vertrouwen is een geleidelijk proces en een chin zal nooit zo tam worden als een hond of een kat. Forceren heeft een omgekeerd effect. Lekkernijenzijn een handig hulpmiddel.

Het is erg belangrijk een minumum aan vertrouwen op te bouwen tussen jou en je chin. Anders heeft geen van de partijen plezier in de relatie.

Neem dus ook geen chins in huis als je niet bereid bent dagelijks te investeren in je relatie met je chinchilla's.

Langzaamaan

Langzaamaan zal je chin het wagen om je armen te beklimmen wanneer je deze in de kooi houdt. Laat hem de eerste dagen liever nog niet vrij loslopen. Als je na een tijdje denkt dat jij en je chin eraan toe zijn, kan je beginnen met de buiten-kooi activiteiten.

Uit de kooi

Het is het best de chin zover te krijgen dat hij uit eigen beweging op je handen of schouder komt zitten en zich zo uit de kooi laat halen. Dit omwille van de vertrouwensband.

Je kan eerst kijken of je je chin bij jou in de sofa kan nemen. Laat hem hierbij over je heen kruipen maar steek er in het begin een stokje voor dat hij al op de grond springt.

Hou de chinchilla ook NIET strak tegen zijn zin vast. Je kan hem eventueel op je schouder laten zitten zodat hij een goed uitzicht heeft maar let ervoor op dat hij geen gevaarlijke ontsnappingssprong waagt.

Een geschikte locatie kiezen

De volgende stap is het daadwerkelijk laten loslopen. Handig hierbij is wanneer de kooi in dezelfde ruimte staat als waar je de chins gaat laten loslopen. Hun kooi beschouwen ze namelijk als hun "veilige ruimte". Het is ook handig wanneer ze met behulp van verhoogjes (een stoel, een stapel oude telefoonboeken (ook lekker voor de chins om aan flarden te scheuren)...) zelf uit en terug in hun kooi kunnen.
Andere mogelijke locaties zijn de hall of de badkamer. In de badkamer let je er steeds op dat het deksel van het toilet gesloten is. Er mag ook geen vochtigheid zijn.

Je kan in het begin kiezen voor een kleinere ruimte zoals de hall waar er niet al te veel meubels en andere dingen staan waar de chin zich achter kan verschuilen.
Jijzelf neemt dan plaats op de grond zodat je chins over je heen kunnen lopen, op je schouder of hoofd kunnen gaan zitten en aan jou wennen. Hierbij probeer je stil te zitten en geen onverwachtse bewegingen te maken. Zo leren je chins dat jij niet alleen diegene bent die hen eten geeft, maar ook dat ze je kunnen vertrouwen en dat je ideaal klimmateriaal bent...

Chinproofing

Met chinproofing wordt bedoeld een ruimte zodanig in te richten dat ze een veilige speelomgeving biedt voor de chins.

Hierbij dien je met name te letten op:

 • Vrijliggende electriciteitskabels - chins knagen graag en dat valt hen NIET af te leren. Zorg er dus voor dat kabels onbereikbaar gemaakt worden of de stroom uitgeschakeld wordt. Laat je GSM lader niet slingeren. Dunne kabels blijken extra verleidelijk. Zo heb ik de kabel van de lader van mijn kruimeldief (die niet in het contact zat) moeten herstellen omdat hij half doorgeknaagd was.
  Gevaren van electrocutie: verbranden van de mond (eten wordt onmogelijk!), verlamming of zelfs fataal.
 • Gevulde emmers water of open toiletpot - een verrassingsbad is erg af te raden voor een chin. Daarenboven komt hij er mogelijk niet op eigen kracht uit.
 • Asbak, chemicalien en medicijnen buiten bereik
 • Geen rondslingerende plastic zakken
 • Deuren en ramen gesloten houden en voorzichtig openen en sluiten
 • Chins kunnen misschien wel redelijke sprongen maken, hun zicht is naar het schijnt niet al te best. Zo kunnen zij een gevaarlijke hoogte verkeerd inschatten of in paniek ergens afspringen omdat ze schrikken of willen ontsnappen en op die manier lelijk terechtkomen.
 • Chinchilla's zijn in het algemeen erg handig en zullen niet snel iets omstoten. Maar als ze schrikken kan dat wel. Plaats je mooie vaas dus toch maar best buiten bereik.
 • Omdat chinchilla's zich door hele kleine openingen kunnen wriemelen dien je de mogelijke gevaren te beoordelen en eventueel de openingen af te schermen.
 • Vele planten zijn giftig voor chinchilla's en kunnen darmproblemen veroorzaken
 • Je zal merken dat sommige chins de toetsen op afstandsbedieningen lekker vinden. Helaas houden chinchilla's er ook van om behangpapier van de muren te trekken: eens ze een beginnetje gemaakt hebben, kan het erg snel gaan.
 • Om al deze redenen dien je dus steeds toezicht houden tijdens de playtime. Mocht je toch de chins even moeten alleen laten, doe dan een dubbelcheck van de chinproofheid en haal alle stekkers uit het stopcontact. Je zal zien dat een echte chinchilla toch telkens weer iets nieuws uitprobeert net wanneer jij er even niet bent!

Vergeet er ook niet zelf van te genieten wanneer je de wollebollen ziet rollebollen, dit is waarom je beestjes zo leuk zijn...

 

Help, er is een chin zoek!

Overal gezocht? Niets te vinden?

Hier een aantal tips om je chin te slim af te zijn:

 • Chins kunnen echt in hele kleine gaatjes:
  • onder een zetel
  • achter de koelkast
  • in een openstaande doos, kast of lade
  • omhooggekropen tussen (!) de muur en de kast/sofa en daar aan het gniffelen
  • op die manier boven op de koelkast / 2 meter hoge kast geraakt
 • Wees voorzichtig wanneer je loopt te zoeken, zodat je hem niet per ongeluk vertrappelt.
  Ga niet de hele tijd ongerust zijn naam lopen roepen maar blijf kalm.
  Met het doosje rozijnen of de zandbak schudden kan hem misschien uit zijn schuilplaats lokken.
 • Zorg dat hij zelf terug in de kooi kan.
 • En tenslotte, controleer of hij niet is weggeglipt naar een andere kamer. Checken of er keuteltjes in de hall liggen, is een goed idee.

 

Leuk voor jou èn de chinchilla's is wanneer je tijdens de playtime de kamer een beetje "inricht".

Je kan bijvoorbeeld openingen knippen in kartonnen dozen, en dan kijken hoe ze zich amuseren met erdoorheen te lopen en te verkennen.
Dikke kartonnen buizen zoals die waar tapijt rondzit in de winkel, zijn superspeelgoed!
Een groot Ytong blok (gasbeton) is leuk om aan te knagen en overheen te lopen; ook een dikke boomtak (wilg) kan de chins gelegenheid tot knagen geven.
Kort bij jou, op de salontafel bijvoorbeeld, waar ze sowieso toch zullen opspringen, kan je af en toe een bakje met wat lekkers plaatsen, bijvoorbeeld wat Veggies, citroenmelisse, luzerne,... Iets wat ze niet elke dag in de kooi krijgen.

Loopballen: een afrader

Het verkoopsargument bij de transparante plastic loopballen is dat deze een "veilige lichaamsbeweging" bieden. Als je dit afweegt tegen het lijstje nadelen, dan weet je meteen waarom ik ze afraad als weggegooid geld:

 • Onvoldoende verluchting waardoor de chinchilla gevaarlijk snel oververhitkan raken. De tijd die een chin in zo'n bal mag doorbrengen is dus zeer beperkt.
 • De chin kan niet natuurlijk rennen en de rug maakt een onnatuurlijke kromming in de bal.
 • De chin kan te moeilijk remmen en zal -mede door zijn slechte zicht- met de bal tegen dingen aanbotsen. Ook de wendbaarheid is miniem.
 • Er kan niet gesnuffeld, verkend en gesprongen worden.
 • De chinchilla loopt in zijn eigen keutels die in de vacht gaan kleven. Hoewel chinchilla’s normaal niet plassen buiten de kooi, doen ze dit vaak wel in een loopbal en raken ze besmeurd.
 • Teentjes kunnen blijven hangen in de verluchtingsspleten.
 • Vertrouw er niet op dat de deksels gesloten blijven.
 • Het is niet omdat de chin erin rondloopt, dat hij het ook leuk vindt. Hij zit tenslotte opgesloten en heeft dus weinig andere keuze.
 • Om al deze redenen moet net zoals bij Playtime de chin steeds onder toezicht staan, zelfs al zit hij zogezegd "veilig" in de bal.

Conclusie: het is veel beter een kamer voor je chins chinproof te maken. Deze ballen kunnen door hun beperkingen en gevaren de playtime van geen kanten vervangen.

Nog enkele tips voor de Playtime

 • Wees voorzichtig als je je verplaatst.
 • Laat de chins bij warm weer geen urenlang rennen. Het gevaar op oververhittingis reëel.
 • Gedraag je rustig; lees bijvoorbeeld een boek (opgelet, vinden ze lekker) of kijk TV in de sofa. Sommige chins schijnen ook TV te kijken.
 • Of nog beter, ga op de grond zitten alsof je even terug 10 jaar oud bent... de chins zullen makkelijker nieuwsgierig naar je toe komen.
 • Forceer de chins niet. Probeer hen niet telkens opnieuw vast te grabbelen wanneer ze naar je toe komen.
 • Met een chin kan je NIET gaan "wandelen" zoals met een hondje!

Terug in de kooi

Bij dit gedeelte moet je stressy situaties vermijden! Ga dus niet als een gek je chin achterna zitten, want zo krijg je hem zeker niet te pakken.
Hier komt het aan op rustig bewegen, vertrouwen en beetje sluw- en snelheid. Wanneer Mr. Chinchilla voelt dat je hem wil vangen, is de kans klein dat het je zal lukken. Hoe tammer je chins zijn, hoe minder vervelend het vangen voor hen is.
Je kan hem lokken met een snoepje of het zandbad, of rustig wachten tot hij zich dicht genoeg begeeft. Een tamme chin zal wel eens spontaan op je handen komen zitten als je die als een plateautje naar hem uitsteekt. Je kan je chin ook in een hoek drijven en hem dan snel opscheppen. Zorg dan ook dat je je chin meteen goed opneemt met beide handen op een manier die hem geen onnodige stress geeft. Onhandig gevangen worden vinden ze verschrikkelijk en ze kunnen zich dan ook in paniek losworstelen en plukken haar lossen. Je relatie met je chinchilla is hier heel belangrijk.

Bedenk vooral dat hoe minder benauwend je chin wordt vastgehouden, hoe rustiger hij zich naar de kooi zal laten brengen. Draag de chin tegen je lichaam aan; met de ene hand ondersteun je hem, met de andere hand voorkom je dat hij wegspringt. Sommige chins worden liever op de schouder vervoerd; zorg dat hij er niet plots afspringt. Indien de chin heel erg in paniek is, kan het helpen hem onder je trui te houden terwijl je hem naar de kooi terugdraagt - als zij niets zien, voelen ze zich doorgaans veiliger omdat ze denken dat ze zelf niet gezien worden.

Waarschuwing: Men spreekt soms over het optillen van een chinchilla bij de staartaanzet en oren. Deze "techniek" werd oorspronkelijk ontwikkeld door bontfokkers om de vacht van het dier niet te bepotelen. Hoewel ik persoonlijk geen ervaring heb met deze techniek, raad ik het af. Niet alleen is het een dieronvriendelijke (pijnlijke) methode, als de chin gaat spartelen of als je het ook maar een beetje verkeerd doet, kan hij zelfs gekwetst raken.

De meeste chins zullen, na wat zij achten "een redelijke tijd", ook zelf in hun kooi springen. Al was het maar om even te gaan drinken. Zorg dan gewoon dat je klaar staat om het deurtje te sluiten.

Beperk het geven van snoepjes. Maar als er één moment geschikt is om snoepjes uit te delen, dan is het wanneer al je chins goed en wel in terug hun kooi zitten.

 

hoevaak haal jij de chin uit de kooi en laat hem lang en leuk spelen ?

een paar leuken ideen voor speelgoed in de kooi