de huisvesting

Waar op letten bij aanschaf?

Het is het beste om je chinchilla te huisvesten in een kooi van gaas. Als je een kooi uit gaat kiezen, houd er dan rekening mee dat chinchilla's vrij veel ruimte nodig hebben. De kooi mag ook niet te hoog zijn (niet hoger dan 1.20m), of er moeten verdiepingen in gebouwd worden zodat ze niet het hele stuk naar beneden kunnen vallen. Voor 2 a 3 chinchilla's, is een kooi van ongeveer 80x60x120 nodig.

Het gaas van een kooi mag niet geplastificeerd of geverfd zijn (chinchilla's knagen dit er direct af). Let er ook op dat er geen andere plastic onderdelen binnen bereik zijn, zoals de bodembak. Hoe moeilijk bereikbaar het er ook uit ziet, chins zullen in de loop van de tijd toch een manier vinden om het aan het gaan knagen. Sommige dierenwinkels proberen ook frettenkooien voor chinchilla kooien door te laten gaan. Deze hebben al allemaal plastic loopbuizen bij de prijs inbegrepen. Hoe leuk dit er ook uit ziet, het is geen goed idee! De aanbevolen maaswijdte van het gaas is niet groter dan 2 bij 2 cm (frettengaas).

Wat betreft schoonmaken, zijn kooien makkelijk die een uitschuifbare bak hebben. Een andere optie is een kooi met deurtjes die groot genoeg zijn om met een blik (en eventueel een stoffer) erin te kunnen. Op deze manier kan je de kooi makkelijk leegscheppen.

Let ook op het feit dat er een aantal deurtjes in de kooi moeten zitten. Als er maar één deurtje in het midden zit, kan het moeilijk zijn om een chin uit de bovenste hoek te halen. Dit moet echt mogelijk zijn in verband met een eventueel gewonde chin, of andere problemen. Kijk dus goed of alle hoeken van de kooi zo'n beetje bereikbaar zijn met je arm.

Sommige kooien hebben gaasbodems als plankjes. Let hierbij er goed op dat de maaswijdte niet te groot is zodat ze met een pootje verstrikt kunnen raken. Onze chinchilla's hebben een verdieping van gaas (maaswijdte 1x1cm), en hier hebben we nog nooit problemen mee gehad. Als je van plan bent ooit een nestje te krijgen, moet je hier ook rekening mee houden. Baby chinchilla's kunnen er veel makkelijker doorheen zakken met hun voor- of achter pootje. Het veiligste is om zelf een aantal houten plankjes te maken die je verspreid in de kooi ophangt. Chinchilla's kunnen over het algemeen hoog genoeg springen om van het ene plankje naar het andere te verhuizen. Een optie is ook om zelf een aantal diagonale plankjes er als trappetje in te leggen.

Wat nog meer aanschaffen?

Als je eenmaal een kooi gekocht hebt, zijn er nog wat extra accesoires nodig.
• zaagsel of houtsnippers
• drinkflesje (hang deze aan de buitenkant van de kooi zodat ze het plastic niet stuk knagen, of neem er eentje van glas en metaal.)
• etensbakje (zorg dat deze zwaar genoeg is zodat er het niet omver rennen)
• zandbad
• knaagstenen (om hun tanden niet te ver te laten groeien)
• houten takken (kijk bij houtsoorten voor het goede hout)

en natuurlijk:
• eten (chinchillapellets en hooi)
• chinchilla badzand

Of je een loopwiel in de kooi wilt, is een beetje afhankelijk van de situatie. Als je meer dan genoeg ruimte hebt, is het een mogelijkheid. En je chins zullen je waarschijnlijk erg dankbaar zijn! Zorg alleen wel dat je een gesloten wiel hebt (niet met spijltjes), of een 'flying saucer'. Het is het verstandigste om als er een nestje geboren is, het wiel tijdelijk uit de kooi te halen.

Wat betreft slaaphuisjes zijn er ook meerdere opties. Sommige mensen zijn tegen slaaphuisjes omdat dit het territorium kan worden van één chin, of omdat je ze er niet altijd makkelijk uit kan krijgen. Ik heb nog nooit problemen met de slaaphuisjes gehad, en de chins zijn er altijd erg blij mee. Zo hebben ze overdag een rustig donker plekje om te slapen.
Je kan een houten slaaphuisje kopen (een uitgeholde boomstam bijvoorbeeld), of er zelf eentje timmeren (pas wel op de de spijkers niet goed bereikbaar zijn). Het is ook mogelijk om ze 2x in de week een nieuwe kartonnendoos van de supermarkt te geven (daar ben ik op overgestapt). Deze mogen niet teveel opdruk hebben in verband met de inkt, en ook geen plakband. Je chins zullen hier een voortduren in en uit huppelen, maar ook op een gegeven moment de doos helemaal slopen.
Je kan ook als slaaphuisje een kermiek/terracotta bloempot of kruik gebruiken!


Plaatsing van de kooi:

Eenmaal thuis aangekomen moet er een goeie plek voor de kooi gekozen worden. Chinchilla's kunnen niet goed tegen tocht (longontsteking), maar ze kunnen ook niet goed tegen hitte! Zorg dus dat ze niet volop in de zon staan als het warm is. Zorg ook dat er geen snoeren tegen de kooi aanhangen. Je kan er ook vanuit gaan dat als je de kooi tegen een muur aan zet waar behang op zit, ze dit binnen een paar daagjes doorhebben, en beginnen te knagen als het even mogelijk is.

Wat betreft kamer temperatuur. Bij de zeldzame hete dagen in Nederland is het verstandig om maatregelen te nemen tegen de hitte voor je chins. Als de kamertemperatuur boven de 25 graden stijgt kan je de volgende maatregelen nemen:

• Ventilator plaatsen. Zorg er voor dat deze niet recht op de kooi staat, maar een klein stukje meeneemt. Chins kunnen dan zelf kiezen of ze daar willen zitten of niet.
• Bevroren flessen water in de kooi plaatsen. Hier kunnen ze lekker tegen aanliggen, de flessen stralen kou af.
• Bevroren stenen in de kooi leggen.
• Airconditioning aanzetten
• Zorg dat als ze eenmaal slapen, ze dit ook blijven doen. Als ze wakker worden kunnen ze gaan rennen en spelen, met als gevolg overhitting (of zelfs een hartaanval). Houd het dus rustig in de buurt. Kijk zo nu en dan wel of alles nog in orde is, want het is mogelijk dat ze bij extreme hitte in hun slaap overlijden.


Houtsoorten

Je chinchilla's knagen graag aan hout, en dit is ook goed voor ze! Ten eerste voor hun tanden, en ten tweede om mee te spelen. Er is meestal in je omgeving wel hout te vinden. Ikzelf gebruik altijd wilgenhout omdat dit vrij makkelijk te verkrijgen is in de omgeving. In het rijtje 'veilig' staan de houtsoorten waarvan men inmiddels zeker is dat ze geen problemen opleveren. In het rijtje 'redelijk' staan houtsoorten waar nog discussie over is. (Stuur me hier jou mening over!). Ik raad aan deze niet te gebruiken, omdat relatief makkelijk ook aan 100% veilig hout te komen is. In het rijtje 'slecht' staan houtsoorten die ongezond of zelfs giftig zijn voor je chinchilla!


Veilig

 

 

 

Appel
Peer
Hazelnoot

 

Kers
Wilg

 

 

 


Redelijk

 

 

 

Berk
Els

 

 

 

Slecht

 

 

 

Eik

 

Citroen

 

Sinaasappel
Grapefruit
Walnoot
Vlier
Cedar
Harshoudend (naaldbomen)

 

Voor plankjes is de kooi is MDF het makkelijkst. Dit is welliswaar verlijmd hout, maar ik heb nog nooit problemen van iemand hiermee gehoord. Dit is tevens het goedkoopste hout wat er in de bouwmarkt te krijgen is. Een andere goede oplossing is vuren.

 

Ik heb al deze dingen die je hier boven leest gedaan.  Ik vind het wel erg leuk en wel en ik denk/ weet bijna zeker dat de diertjes het leuk vinden

 

Alleen ik raad iedereen af om een slaap hokje of een schuilplek te maken als je probeert je Chin. Tam te maken, wand als ze schrikken van een of ander geluid of je wild ze naar je hand laten komen dan kruipen ze zo snel mogelijk in dat huisje en ze er uitkrijgen is nog al moeilijk.

 

Ik heb dat namelijk als eerste gedaan, ik heb meteen alles er uitgehaald wand ik probeerde ze zo tam mogelijk te krijgen.

 

En ik heb ze nu een jaar en ik ben iedere dag effen met ze bezig, niet te lang maar gewoon even en ik kan nu eigenlijk al veel bij ze doen.

 

Ze schrikken niet meer zo veel en ze zijn niet bang voor mijn hand.

 

Maar ik ben er nu wel achter dat een ijzeren kooi niet zo handig is. Dus ga ik een eigen kooi bouwen een met hout, met deurtjes er in, en boven in de kooi gaas zo dat er genoeg frissen en koelen lucht in komt.

 

En nu zullen wel Veelen denken: EEN HOUTEN KAST BIJ KNAAGDIEREN?! DAT GAAT TOCH NIET!

 

Maar dat gaat juist wel. Er zijn wel bijvoorbeeld heel veel regels en ik heb al deze informatie van deze site gehaald:

 

 http://www.little-chinchilla.be/huisvesting/zelfbouw

 

1 EEN KAST OMBOUWEN IN EEN KOOI

 

Je kun een tweedehands of nieuwe kast ombouwen in een chinchillakooi. Je kunt op internet of in een kringloopwinkel een kast goedkoop kopen. Misschien heb je een kast die je niet meer gebruik waarvan je een mooi verblijf van kan maken.

 

Voordelen

 

Je kun ze goedkoop aankopen. Van de legplanken kun je zitplanken van maken als het het juiste houtsoort is (zie kooien maken). Ze hebben meestal grote deuren en sommige zijn al van glas voorzien. Let op dat de glas dik genoeg is (zie kooien maken).

 

Nadelen

 

Ze zijn meestal groot en moeilijk te vervoeren. Sommige kasten zijn meestal behandeld met vernis zoals een eiken kast. Je kunt de kast niet allemaal uit elkaar halen en kun je toch last hebben om deze binnen te krijgen. Ook hebben ze geen verluchting dus voorzie dan er voor door een stuk gaas te plaatsen aan de bovenkant van de kast. Verdere belangrijke informatie vindt je terug onder kooi zelf maken.


 

 

2 EEN KOOI ZELF MAKEN

 

Enkele tips voor het maken van een chinchillakooi:

 

  1. De minimum maten voor een kooi zijn 90 centimeter hoog x 60 centimeter lang x 60 centimeter diep.
  2. Materiaal:
  3. Gebruik hard en glad materiaal zoals meubelpaneel/gelamineerde spaanplaat of trespa, om de kooi te maken.

 

OPGELET!!!! Gebruik van spaanderplaat, O.S.B, M.D.F of multiplex / triplex kan ziektes veroorzaken zoals oogontsteking. Chinchilla's kunnen hier hun behoefte op doen en dit dringt in deze materialen.

 

Dus zeker niet gebruiken als zitplankje.

 

MEUBELPANELEN

VOORDELEN

NADELEN

Je kan je eigen kleur en dikte kiezen.

Groot om in één geheel te vervoeren.

Het is gemakkelijk om proper te maken.

Zwellen op in aanraking met vocht (water of urine).

 

 

 

 

 

TRESPA

VOORDELEN

NADELEN

Zeer hard materiaal, dus knaagbestendig

Niet goedkoop

kan gebruikt worden om als scheidingspaneel te fungeren, een verdieping maken of een scheidingswand in de kooi

Vrij zwaar materiaal en moeilijk te bewerken

 

 

 

  1. Gebruik voor de voorpanelen universal 4.0 x 60 schroeven en voor de slotjes en scharnieren universal 3.5 x 16 schroeven . Voor dikkere of dunnere platen moet je andere schroeven gebruiken.
    Nota: probeer de schroeven zo diep mogelijk te schroeven zodat de chinchilla's er niet gemakkelijk aan kunnen knagen.
  2. Gebruik Glas of plexiglas om een deurtje of een zijwand van de kooi te maken. De minimumdikte bedraagt 4 millimeter . Een volledig glazen of plexiglas kooi houdt stof, knaagmateriaal, en houtvezel in de kooi zodat ook je kamer proper blijft. Fixall of lijm wordt gebruikt om het glas op panlatten te plakken. Voor chinchillaliefhebbers die weinig plaats hebben, wordt meestal een schuifglas gebruikt. Het neemt minder plaats in dan een deurtje dat open en dicht moet.

 

GLAS

VOORDELEN

NADELEN

Gemakkelijk om proper te maken.

Zwaar en duur .

 

Scherp, dus het is van groot belang dat je de randen laat afschuren of je kunt het ook zelf schuren met schuurpapier korrel 80 .

 

 

 

PLEXIGLAS

VOORDELEN

NADELEN

Licht .

Trekt stof aan.

Zeer gebruiksvriendelijk .

Wordt geelachtig onder invloed van zonlicht .

 

Niet krasbestendig.

  

 

 

  1. Gebruik gaas om de voorkant van de kooi te maken of om de kooi van een verluchtingstrookje bovenaan te voorzien. Met gaas kan je ook een volledige kooi maken. Gebruik voldoende dik gaas, zodat die moeilijker door te knagen is. Je kan gaas van 6 mm op 6 mm gebruiken, daarin kunnen ze net niet met zijn tanden in. Bij de montage maak je best ook gebruik van panlatten waarop je de gaas vastniet.

 

GAAS

VOORDELEN

NADELEN

Meer luchtcirculatie in de kooi .

Moeilijk om proper te houden .

Goedkoper dan glas .

Meer geluidsoverlast en het vuil kan uit de kooi vallen .

   

 

 

 

  1. Deurscharnieren, handvaten of glasschuifsysteem, slotjes.

 

De scharnieren, slotjes en handvaten vind je in de winkel in alle kleuren en maten. Hiervoor mag je vrij je gang gaan.

 

 

 

  • Het gebruik van verlichting met schakelaar en bedrading .

 

Verlichting in een kooi, die in je woonkamer staat, kan ook benut worden als sfeerverlichting. Let er wel op dat je geen te warme lamp (maximum 15 Watt) gebruikt. Als je de lamp buiten de kooi plaats heeft het en serre effect. Chinchilla's verdragen geen te hoge temperaturen. Chinchilla's voelen zich het prettigste bij temperaturen tussen de 15 en 18 graden Celsius. Je kunt het aan een chinchilla zien als ze het te warm hebben. Ze krijgen dan rode oren en leggen zich languit op hun zij. Let op! Een vrouwelijke chinchilla doen dit ook als ze zwanger is.

 

dit zijn een paar voorbeelden

mijn nieuwe idee om het zo goedkoop mogelijk te maken om een geluids dichte kooi te maken is :

je gaat naar een kringloopwinkel

kijkt daar voor een giga mooie kast die in de kamer of waar je hem ook wilt hebben bij past

dan koop je die en neem je hem mee naar huis (wat vrij logies is)

dan maak je de kast zo als je hem wilt hebben op een manier dat de chins kunnen springen en kunnen rennen en dat ze genoeg speel matriaal is

en dan heb je een mooie kooi.

 

als je nou een kast hebt met veel planken, dan kun je de planken er uit halen een figuur in zagen en dan heb je zit plankjes voor de chin's.

wat je ook kunt doen met de plankejes is zze iets kleiner maken en aan elkaar schroeven en een klein slaaphuisje maken.

dus eigelijk als je een goed koopen kast hebt gekocht of nog een oude kast hebt staan ben je veel goedkooper uit dan als je er een geheel zelf gaat bouwen of als je er een gaat kopen

 

 

 

 

EN DIT IS HEM GEWOORDEN 50 EURO AAN EEN TELEVIEZIE KAST AAN DE ZIJKANTEN FENTILATIE EN DAN VOOR KANT PLEXIGLAS

wat vind je van het idee?

Maak jouw eigen website met JouwWeb